17.09.2004 00:00

Divadlo Minor – sezona 2004/2005

      Divadlo Minor připravuje v nové sezóně několik inscenací. Prvním titulem je dojemná klauniáda Cirkus harampádím. Jak už název napovídá, jedná se o hrátky tří klaunů, týpků, otrhánků a popletů, dětí ulice, kteří škobrtají světem s vozíčkem plným roztodivných věcí. Odkud se vzali a kam jdou? Nikdo neví, oni jen tuší. Chěli by daleko, do země věčných her a legrací. Jejich cesta je však strastiplná. Tu potěší miminko, jinde najdou poklad v popelnici, přespí v parku a táhnou dál…

     Inscenace je postavena na hře a improvizaci dvou herců a jednoho muzikanta a je koncipována tak, aby ji bylo možné hrát v různých prostorách, též exteriéru – například na korbě historického nákladního vozu, který byl k tomuto účelu pořízen.   Autorem výpravy je Jakub Zich, domácí výtvarník divadla Minor, režie se ujal Jan Jirků. Premiéra inscenace je 24. října 2004.

    Další, komornější inscenací je pohádka jednoho z nejslavnějších světových pohádkářů Hanse Christiana Andersena O Malence, která je uváděna také v souvislosti s Andersenovým 200. výročím narození, které bude příští rok na jaře. Příběh dívenky Malenky zrozené z květiny, která hledá své místo na zemi, je zpracován pro jednu herečku a jednoho muzikanta (Jan Matásek), opět v režii Jana Jirků.

     U obou inscenací je, v Minoru již tradičně, kladen velký důraz na výtvarné a hudební zpracování, tentokrát ale vzhledem ke komornímu obsazení je také velkou hereckou příležitostí. (Naší Malenkou je Lenka Volfová.)

     Od této sezóny získalo divadlo Minor nové prostory v prvním patře budovy divadla, během podzimu se zprovozní zkušebna, tělocvična a především Malá scéna,  kde se budou hrát komornější nscenace a tzv. Mateřinky. Kapacita Malé scény bude cca 50 – 70 diváků. Prvními uvedenými tituly budou právě „Cirkus harampádím“ a „O Malence“.

     Nejvýraznějším počinem podzimu bude uvedení nejslavnějšího českého komiksu Jaroslava Němečka Čtyřlístek!. K režii byl přizván dramatik a režisér David Drábek, který již  dvakrát obdržel Cenu Alfréda Radoka za původní českou hru.  Výtvarné zpracování je svěřeno Robertovi Smolíkovi, autorovi řady výprav k inscenacím divadla Minor (Tlukot a bubnování aneb Veliké putování, Karkulka a červený balónek, Lovci mamutů aj.)

     Inscenace by neměla být v žádném případě parodií legendárních postaviček, které provázely dětstvím několik generací. Spíše je pokusem o jejich oživení na jevišti, o zachycení jejich jedinečnosti zatím stále nesmrtelné.

     V lednu se začne zkoušet celosouborová inscenace se sportovně-vlasteneckou tématikou, které se ujme bratrský tým Petr a Matěj Formanovi. Premiéra je plánovaná na duben 2005.

     Sezónu zakončí hudebně-loutkový kabaret pro dospělé, který doplní repertoár  večerních inscenací, (Píseň písní a UBU králem).

     Od října 2004 zavádíme též novinku v nabídce inscenací pro veřejnost, a to v podobě tzv. rodinných představení  v pátek  v podvečer od 18 hodin.

    Naším stálým hostem zůstává čím dál slavnější divadelní soubor DNO se svým „seriálem“ „MINORmálně hrajem DNO“, který   v  Minoru můžete vidět každý měsíc, pokaždé  s jinou  nabídkou  představení. Také pravidelně zveme oblastní „bratrská“ divadla (Divadlo Rozmanitostí Most, Lampion Kladno, Naivní divadlo Liberec, Alfa Plzeň aj.), jejichž inscenace rozšiřují naši nabídku představení a umožňují tak divákům seznámení se s mimopražskou tvorbou.  

     Ve dnech 5. - 7.listopadu se v divadle opět koná festival Přelet nad loutkářským  hnízdem,  který nabídne průřez tvorbou amatérských souborů a profesionálních divadel a skupin. Festival probíhá také ve Studiu Ypsilon. 

     Naší další novinkou je Vánoční festival, který proběhne od 18. do 22. prosince.  Diváci budou mít možnost vybrat si z široké nabídky inscenací s vánoční tématikou divadel z celých Čech a také z Polska. 

ivana.h@minor.cz

Autor článku: příspěvky veřejnosti