15.02.2018 09:11

Národní divadlo představuje divadelní sezonu 2018/2019

Umělecké soubory Národního divadla připravují pro 136. divadelní sezonu 19 premiér. Na repertoáru zůstane pět desítek inscenací. předplatitelům první scéna nabízí 41 předplatitelských skupin.

Balet ND připravuje na příští sezonu tři premiéry. První s názvem Kylián má být oslavou české státnosti - u příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky ji ND uvede 10. října. Pro tuto příležitost vybral významný český choreograf Jiří Kylián čtyři svá díla, jimiž kulaté výročí ND uctí - Žalmová symfonie, Bella Figura, Petit Mort, Šest tanců. Druhou premiérou Baletu ND bude Labutí jezero v choreografii Johna Cranka a třetí bude inscenace Proces italského choreografa Maura Bigonzettiho inspirovaná slavným románem Franze Kafky.

V činohře budou mít v příští sezoně dominantní postavení čeští autoři. Diváci se nedočkají uvedení práce některého významného zahraničního režiséra, jako tomu bylo v minulých letech, uvedl umělecký ředitel činohry Daniel Špinar. Chce se zaměřovat na české tvůrce, kteří si podle něj spolupráci s ND zaslouží. Poprvé se na jeviště ND dostane Erbenova Kytice, postará se o to režijní duo Skutr. Režisér Jan Mikulášek, autor diváckých hitů Spalovač mrtvol a Maryša, připravuje adaptaci románu Jáchyma Topola Noční práce. Další dramatizací literárního díla bude ve Špinarově režii román Netrpělivost srdce rakouského prozaika a básníka Stefana Zweiga. Na festival Pražské křižovatky přijede tanečník Michail Baryšnikov, který se představí jako činoherec.

Laterna magika oslaví 60. výročí vzniku inscenací inspirovanou Trnkovou Zahradou. Diváky opery čeká sedm premiér a několik koncertů. Sezonu otevře 14. září nová produkce Libuše v režii ředitele ND Jana Buriana a ve spolupráci s jeho předchůdcem Danielem Dvořákem a exšéfem Baletu ND Petrem Zuskou.

Kompletní repertoár Národního divadla v sezoně 2018/19 v přiloženém souboru níže.

Národní divadlo loni prodalo na svá vystoupení na domácích scénách přes půl milionu vstupenek a utržilo za ně 253 milionů korun. Na předplatném, kterého se loni prodalo 52.598 kusů, ND utržilo 22,7 milionu korun, to je o 1,8 milionu a devět procent víc než v předchozím roce. Celkově se ale lístků do ND prodalo asi o 40.000 méně než v roce 2016 a tržby za ně klesly o 20 milionů korun, což vedení ND vysvětluje uzavřením budovy Státní opery.

Rozpočet ND tvoří z největší části státní dotace, která v roce 2016 činila 710,5 milionu korun, loni 742 miliony a na letošní rok má ND schváleno 806 milionů včetně navýšení platů. Vlastní výnosy ND dají sumu, která je přibližně polovinou státní dotace. Průměrná návštěvnost na domácích scénách byla loni 76 procent, předloni, před uzavřením opery, 78 procent.

Hospodaření Národního divadla skončilo loni v zisku přes 14 milionů. Loňský rok byl zejména ve znamení rekonstrukce Státní opery za téměř miliardu, která by měla skončit příští rok. Opravuje se i část areálu na Anenském náměstí, kde od sezony 2018/2019 najde zázemí činohra a hudební archiv. Pro rekonstrukci Nové scény a budovy známé jako Themos je zpracovaná studie proveditelnosti a připravuje se záměr stavby servisního centra Národního divadla v Karlíně.

https://www.narodni-divadlo.cz/



Repertoár Národního divadla v sezoně 2018/2019
Autor článku: ČTK

Národní divadlo představuje divadelní sezonu 2018/2019

Zprávy

11.04.2024

Zveme na konferenci w♀men in art

17. – 18. dubna proběhne konference věnovaná podpoře žen v kulturním a kreativním sektoru. Konferenci organizuje zóna nezávislého umění CO.LABS. V rámci akce proběhne ve spolupráci s CzechMobility.Info také seminář věnovaný problematice práce na mateřské a rodičovské dovolené s přihlédnutím ke specifikům kulturního a kreativního sektoru.

10.04.2024

Nová publikace představuje čtenářům dlouhodobě nezvěstný a znovunalezený unikátní tisk divadelní hry Podvod Allamody / Betrug der Allamoda

Publikace Betrug der Allamoda in Prag 1660 / Podvod Allamody v Praze 1660 se věnuje alegorii z pera vídeňsko-pražského barnabitského kazatele Costanza Arzonniho, která byla v roce 1660 dvakrát inscenována v Martinickém paláci na Hradčanech před šlechtickým publikem na počest hostitele, nejvyššího purkrabí Bernarda Ignáce z Martinic.

10.04.2024

V Brně začíná renovace kulturního centra CO.LABS

Kulturní centrum co.labs zahajuje rozsáhlou rekonstrukci. Kromě propojení prostorů do jednoho tvůrčího místa se centrum zabývá také bezbariérovostí, modernizací, zkvalitněním infrastruktury a celkovou revitalizací původních i nově získaných prostorů. Projekt rekonstrukce zajistí výhodné podmínky pro rozvoj kreativní a umělecké obce Brna. Dále přispěje k vyšší kvalitě uměleckých děl a umožní prezentovat technicky náročnější umělecké projekty, včetně těch z českého i mezinárodního prostředí.