24.01.2018 11:10

Divadlo J. K. Tyla v Plzni pořídilo do foyer Nového divadla designový kožený nábytek za skoro 4 miliony

Designový kožený nábytek za 3,78 milionu korun pořídilo do foyer Nového divadla ve všech podlažích plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Divadlo se snaží zvýšit komfort v nové divadelní budově, která stála 900 milionů korun a byla otevřena na podzim 2014. Plánuje další vylepšení osvětlení a ozvučení, jeviště dostane také novou oponu a časem se chystá i zpřístupnění předních řad hlediště pro hůře pohyblivé návštěvníky. Divadlo tak úpravami vychází vstříc divákům, kteří si stěžovali na nehostinný a studený prostor, řekl ČTK ředitel Martin Otava.

„Divadlo není jen zvednout oponu na dobré představení nebo inscenaci a zase ji zavřít. Divadlo je i společenská událost, A když divák přijde do holého nehostinného prostoru, není vstřícně naladěný,“ poznamenal. Černé sedací kostky, které ve foyer byly dosud, tak nyní nahradily stolečky a také křesílka z rudé kůže, v nižším podlaží foyer jsou kožené pohovky. Zatraktivnění prostoru má přispět i plánovaná dekorace, která by měla těžiště nad prázdným prostorem nad barem v horním foyer, ale objevovala by se i ve zbývajících podlažích. Lidé si tak budou moci před představením nebo o přestávce vypít kávu, víno či sníst drobné občerstvení v příjemnějším prostředí než dosud.

Na přelomu ledna a února dostane jeviště novou oponu namísto původní, která se poškodila při pádu na začátku sezony. „My vítáme výměnu v tom smyslu, že původní opona byla černá, asi jsme byli jediné divadlo na světě s černou oponou. Teď budeme mít oponu světle medovou, která bude lépe komunikovat s celým dřevěným interiérem,“ doplnil ředitel. O prázdninách pak pohodlí diváků zvýší také doplňkové nasvícení každého schodu v hledišti. Pomůže to při orientaci v ztemnělém sále lidem, kteří půjdou například během představení na toaletu. Celé hlediště navíc doplní přídavná světla s filtry namířená na dřevěné stěny. „Prostor pak dostane vřelejší zabydlenější charakter,“ slíbil ředitel.

Už asi dva roky také jedná se zřizovatelem, městem Plzní, o úpravách, které by umožnily bezbariérový přístup do spodních řad hlediště méně mobilním divákům. Dosud je totiž nutné do předních řad sejít po schodech z třetího podlaží foyer, což je pro některé lidi obtížné. Další z plánovaných úprav, kterými chce divadlo zvýšit pohodlí, je posílení pocitu plnosti zvuku v horní části hlediště.

https://www.djkt.eu/

Autor článku: ČTK: Lada Pešková hj, foto: Ladislav Němec, MAFRA