01.07.2021 10:46

Klicperovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2021/22

Klicperovo divadlo se po „době pandemické“ vrací v plné síle a kromě inscenací, které nestihly premiéru kvůli covidovým omezením (Ženitba a Benátský kupec), připraví i 6 nových premiér.

Pojítkem všech těchto šesti nových titulů je otázka: „Za jakou cenu lze koupit svobodu?“ Nevíme, zda společně s diváky na tuto otázku odpověď najdeme, ale už samo hledání nás přiměje se nad hodnotou svobody zamýšlet.

Divadlo se už od dob antiky zabývalo těmi nejdůležitějšími otázkami lidské existence a tuto ambici by nemělo ztratit ani dnes. Zažili jsme více než roční období, ve kterém si mnozí z nás připadali nesvobodně, přestože šlo „jenom“ o zakrytí obličeje, dočasné omezení pohybu, trávení volného času s přáteli a lockdown kultury. Pro nás všechny to byla nová skutečnost, která nutně vyvolává otázky: „Co bychom dělali, kdybychom o svobodu přišli nejen kvůli pandemii? Kdybychom o ni přišli definitivně? Kde jsou meze naší osobní svobody? A co jsme pro zachování svobody ochotni udělat?“ Moderní svět se neustále mění, zrychluje a člověk nemá během dne čas se otázkami svobody zaobírat. A právě proto je tu divadlo. Místo ideální k zastavení. K setkání. K pobavení se a přitom i k rozjímání – třeba o tom, jak je to s tou svobodou vlastně složité.

Myšlenkám o svobodě dáme křídla fantazie Larse von Triera v titulu Prolomit vlny, dramatičnost prostřednictvím nejlepší české hry Maryša, v rytmu jazzu zatančíme se svobodou v adaptaci Škvoreckého románu Zbabělci, pohled zcela současný nám nabídne oceňovaná britská autorka Laura Wade v komedii Doma, jsem zlato. Anticky nekompromisní pojetí svobody uvidí diváci v tragédii Orestés a nakonec se bitvě o svobodu zasmějeme v černé komedii Na koho to slovo padne.

Sečteno podtrženo – sezóna 2021/22 nabídne 2 české premiéry (Doma, jsem zlato a Na koho to slovo padne), 2 originální interpretace klasiky (Maryša a Orestés), 1 adaptaci slavného románu Josefa Škvoreckého s živou kapelou a celým souborem Klicperova divadla (Zbabělci) a 1 přepis filmového scénáře provokatéra Larse von Triera (Prolomit vlny).

Věříme, že je to nabídka natolik pestrá a zároveň originální, že po pauze zapříčiněné koronavirovou situací znovu přiláká diváky do hledišť našich scén a opět prožijeme ten neopakovatelný zážitek ze společného sdílení příběhů.


První premiérou sezóny 2021/2022 bude divadelní adaptace kultovního filmu Larse von Triera Prolomit vlny. Příběh o hledání smyslu své existence, o snaze vykoupit něčí utrpení za cenu vlastní pověsti a o tom, že Bůh se neukrývá v katedrálách, ale lidských srdcích, bude mít premiéru 2. října 2021 ve Studiu Beseda v režii Pavla Kheka. Druhou premiérou bude 16. října Maryša bratří Mrštíků.

Slavná historka o jedné neslavné svatbě a o tom, jak člověku dokáže zkazit den špatná káva, má v Hradci Králové silnou inscenační tradici. Po výrazných režiích Jana Grossmana a Vladimíra Morávka se po více než 20 letech Maryša vrátí na jeviště Klicperova divadla v pojetí Michala Háby. Před Vánoci diváky čeká celosouborová inscenace Zbabělci. Režisérem a zároveň spoluautorem dramatizace slavného románu Josefa Škvoreckého bude Pavel Khek. S dramaturgyní Lenkou Smrčkovou lákají nejen na poetiku Škvoreckého díla, ale také na živou kapelu, která divadlo rozezní v rytmu jazzu. Premiéra se uskuteční 11. prosince 2021 na Hlavní scéně.

První premiérou v kalendářním roce 2022 bude britská tragikomedie dramatičky Laury Wade Doma, jsem zlato. Tuto v Británii oceňovanou hru, jež pojednává s lehkostí a humorem o tom, že žít v domově z plakátu není dlouhodobě udržitelné, ale která i kriticky nahlíží na vztahy mužů a žen v dnešní složité době, uvedeme v režii Jana Holce v české premiéře 19. února 2022. Jarní část sezóny se pak ponese ve znamení slovenských režisérů – konkrétně Jakuba Nvoty a Michala Vajdičky.

Jakub Nvota se ujme režie klasické antické tragédie Orestés. Euripidovo radikální drama o rodinné tragédii, o neschopnosti nést následky svých činů, ale i o touze žít a snaze uchopit osud do vlastních rukou uvedeme v Klicperově divadle vůbec poprvé. Hra, která podrobuje nemilosrdné kritice lehkomyslnou společnost bažící po zážitcích, se v moderním pojetí divákům představí 30. dubna 2022 na hlavní scéně Klicperova divadla.

A tamtéž se příznivci našeho divadla budou moci těšit i na českou premiéru černé komedie maďarského dramatika Gábora Görgeye Na koho to slovo padne. Pět mužů, jedna místnost, jeden východ a jeden revolver. Pět pohledů na svět a na život, které se musí fatálně, nemilosrdně a brutálně komicky střetnout. Ponor do čistě mužského světa připraví pro Klicperovo divadla uznávaný a oceňovaný režisér Michal Vajdička, a to 28. května 2022.

https://www.klicperovodivadlo.cz/

Autor článku: Martin Sedláček