21.11.2006 00:00

Cyklus Třetí věk současného českého a slovenského dramatu v sezoně 2006/2007

Vznikající tradice ve Zlíně: návaznost na loňský cyklus

Městské divadlo Zlín v loňském roce uvedlo cyklus scénických čtení Současná evropská hra v českém překladu. V osmi večerech zde proběhlo setkání s novou hrou za přítomnosti překladatelů (Petr Štědroň, Irena Lexová, Tereza Krčálová, David Drozd, Petr Christov, Karolina Stehlíková a Jiří Josek) ve dvou případech dokonce za přítomnosti samotných autorů (Maja Gregl - Chorvatsko, Arne Lygre - Norsko).

Uvedli jsme formou scénického čtení hry Georga Taboriho (Matčina kuráž), Lydie Amejko (Farrago), Jurije Klavdijeva (Půjdem, auto čeká), Maji Gregl (Lásky Almy Mahlerové), Sue Glover (Tulení žena), Jeana-Michela Ribese (Divadlo bez zvířat), Arne Lygreho(Náhle věční) a Benno Barnarda (Veřejná žena).

Většina z her byla v České republice prezentována vůbec poprvé. Některá čtení se dočkala také repríz na festivalech a byla obohacena doprovodným programem (koncert kapely Čembachčinskije čudesa nebo šansonového dua Staré pušky apod.) Většina večerů proběhla v Divadélku v klubu a setkala se s velmi příznivým diváckým ohlasem.

Podoba letošního cyklu

V letošním cyklu scénických čtení zůstáváme stále v Evropě. Budeme se však soustředit na současné české a slovenské mladé dramatiky. Cyklus byl zahájen inscenovaným čtením hry současného uměleckého šéfa Městského divadla Zlín Doda Gombára Třetí věk v neděli 5. listopadu ve Studiu Z v 19 hodin. První repríza se konala v pondělí 6. listopadu o témže čase. Další texty budou průběžně prezentovány v průběhu druhé části sezony od ledna až do května 2007.

Hra Třetí věk ideově zastřešuje celý cyklus

Slovní spojení Třetí věk označuje jednak věk důchodcovský, zároveň však období,které očekáváme po skončení věku Krista. Jaké je postavení dramatického textu v současném divadle? Patří do důchodu, nebo se dočká radikální proměny? Na tuto otázku budeme letos hledat odpověď v prostorách STUDIA Z, kam se celý cyklus v letošním roce přesouvá.

V letošní sezoně představíme tyto dramatické texty a autory:

DODO GOMBÁR: Třetí věk - roztřesená přítomnost
MAGDALENA FRYDRYCHOVÁ: Panenka z porcelánu - křehké a rozbitné dětství
BARBORA VACULOVÁ: Žumpa - neodklizená minulost
ROMAN OLEKŠÁK: Něha - neuchopitelná budoucnost

Současná česká a slovenská produkce dramatických textů je nemalá. Svědčí o tom i množství textů, které každoročně přicházejí do soutěží dramatických textů v Čechách (Cena Alfréda Radoka) i na Slovensku (Dráma). Není v našich silách představit všechny texty, které nás zaujaly. A proto jsme se rozhodli postupovat podle dramaturgického klíče, který souvisí s pojmenováním celého našeho cyklu. Z mnoha textů, které jsme měli k dispozici, vybrali jsme tedy takové, aby podaly obraz širokého spektra témat od minulosti do budoucnosti, témat, kterými se současní mladí autoři zabývají. Podtituly naznačují, přesněji vysvětlují dramaturgické propojení a důvod, proč jsme zvolili právě tyto hry.

Celý cyklus bude završen prezentací všech scénických čtení na festivalu Setkání 2007 Stretnutie, který je zaměřen na současné divadelní novinky,a to především v Čechách a na Slovensku. V současné době se jedná o dalších akcích, seminářích apod., které proběhnou na festivalu Setkání 2007 Stretnutie a budou úzce provázány s cyklem Třetí věk současného českého a slovenského dramatu.

Zdroj: Vladimír Fekar, fekar@divadlo.zlin.cz

Autor článku: redakce