31.08.2021 10:20

Divadlo F. X. Šaldy zahajuje sezónu 2021/2022

Podzimní sezóna 2021 v činohře DFXŠ je plná novinek

Činohra zahájila novou sezonu již 22. srpna premiérou komedie Společenstvo vlastníků Jiřího Havelky v Malém divadle. Inscenaci vytvořil na podzim 2020 Šimon Dominik. Na podzim čeká diváky skutečná záplava divadla!

Do konce roku se dočkají premiér ještě dvě z pěti inscenací, nazkoušených během minulé zimy, kdy divadla nemohla hrát pro diváky. Buriana Tomáše Dianišky, Krále Leara Jakuba Nvoty s Václavem Helšusem v titulní úloze a originální muzikál Semafor stihl soubor pro omezený počet prvních diváků uvést již na konci sezony a všichni pevně doufáme, že se tyto výjimečné tituly budou konečně hrát pravidelně a po dlouhém půstu potěší také všechny naše abonenty.

Další dlouho očekávanou činoherní novinkou bude světová premiéra izraelské hry o české židovské komunitě. Světově známá a úspěšná izraelská autorka Hadar Galron své nejnovější drama napsala přímo pro Divadlo F. X. Šaldy a jeho herecký soubor! Hra Moje první židovské Vánoce se zabývá rozpadem hodnot dnešního světa a hledáním identity v českých židovských rodinách. Fiktivní příběh se odehrává přímo v Liberci. V inscenaci Petra Svojtky se můžete těšit na téměř celý soubor, především na Markétu Tallerovou, Štěpánku Prýmkovou, Barboru Bezákovou, Martina Polácha, Zdeňka Kupku a Ondřeje Kolína. SVĚTOVÁ premiéra 15. října v Šaldově divadle

Poslední z inscenací, které vznikly během loňské zimy, je magické drama o hledání pravé podstaty lásky a přátelství Blanche a Marie známého švédského autora Pera Olova Enquista. Ve fiktivní situaci se zde setkávají skutečné historické postavy: významná vědkyně Marie Curie-Sklodowská, její dlouholetá asistentka Blanche Wittmanová, neurolog Jean-Martin Charcot a začínající psychiatr Sigmund Freud. Ve výrazné inscenaci mladé režisérky Barbory Maškové uvidíte Karolínu Baranovou, Michaelu Foitovou, Jaroslava Slánského a další. Premiéra v říjnu v Malém divadle

Právě teď činohra zkouší další celosouborovou inscenaci. Petr Palouš se vrací ke své legendární dramatizaci Hrabalovy novely Obsluhoval jsem anglického krále. Její premiérou se před víc než třiceti lety v září 1989 otevíralo Hubáčkovo Malé divadlo. Příběh o tom, jak se neuvěřitelné stalo skutkem, na pozadí osudů malého pikolíka zachycuje naprosto originálním způsobem moderní dějiny našeho národa. Premiéra 8. října v Malém divadle

Hned poté se nová šéfka činohry Kateřina Dušková s herci pustí do bláznivé francouzské komedie, plné nečekaných zvratů a skvěle napsaných dialogů. Komorní hra Jméno autorů Matthieu Delaporta a Alexandra de La Patellièra se rozehrává na klasickém půdorysu francouzských konverzaček – dávní přátelé se sejdou na dobrou večeři, která se překvapivě zvrtne. Zápletka zde opravdu vznikne z nevinného sporu o jméně očekávaného potomka. Vtipná, krutá, dojemná a současně chytrá komedie o mužích, ženách a jejich vztazích vyniká úžasně vystavěnou gradační dějovou linkou a nabízí zajímavé příležitosti pro pětici herců.  Od svého prvního uvedení v roce 2010 se hraje po celém světě a získala celou řadu ocenění. Dočkala se i filmového zpracování, které bylo v roce 2013 nominováno na prestižní francouzskou cenu César. Premiéra 19. listopadu v Malém divadle

S podzimní sezonou se do Malého divadla vrátí také oblíbený pořad Markéty Tallerové Za oponou. Herečka chystá sérii tematických večerů se zajímavými libereckými osobnostmi a živou hudbou. Jak říká, těší se, že vedle všech jejích pečlivě nazkoušených divadelních rozhovorů bude tohle „úplně normální a živé povídání o všem, co vás napadne“. První večer Za oponou stráví diváci s Markétou Tallerovou již 21. 10. 2021

Po vynucené covidové přestávce ožívá také studentský divadelní klub Efix. Eliška Jansová pro členy klubu připravila sérii pravidelných pondělních seminářů a workshopů s mnoha tématy a skvělými divadelníky. Na programu klubu se podílejí všichni nejmladší členové souboru s čerstvými zkušenostmi z prestižních divadelních akademií! Mladí lidé se tak mohou osobně setkat s Eliškou, Ondrou, Bárou, Stavrosem a Filipem. Celou nabídku seminářů a workshopů najdete na stránkách DFXŠ a nově také na vlastním klubovém instagramu! Přihlásit se do klubu je velmi jednoduché a stále také bezplatné.


Opera DFXŠ v divadelní sezóně 2021/2022

Nabídka operního souboru v letošní sezóně čerpá z prestižní pozice, jaké se soubor ve svém uměleckém prostředí těší. Projevuje se to zvláště spoluprací s předními sólisty, možností uvádět interpretačně značně náročné tituly i účastí na významných přehlídkách a festivalech, o nichž se domníváme, že nejen proběhnou, ale že liberecký soubor na nich potvrdí své kvality.

Do interního angažmá se podařilo získat význačného současného tenoristu, kterým je pan Titusz Tóbisz. Ze sboru do sólového angažmá přestoupila mezzosopranistka Petra Vondrová. V případě obou umělců se těšíme na jejich profesní vývoj a podnětnou spolupráci.

Začátek sezóny v půli srpna patřil inscenaci Dvořákovy opery Jakobín, která byla rehabilitována po roční pauze. Tato klasická česká opera má na libereckém jevišti bohatou interpretační tradici. V nastudování Martina Doubravského a v režii Kateřiny Duškové vystupuje kromě celého souboru také dětský sbor Severáček, který dokresluje neopakovatelný klasický kolorit díla.

Oficiálním zahájením nové sezóny se pro operu stal Večer filmových melodií v Divadle F. X. Šaldy, v němž se po boku orchestru DFXŠ a malé vokální skupiny představily sopranistky Lívia Obručník Vénosová a Veronika Kaiserová. Divácky přitažlivý program byl sestaven ze známých filmových melodií z amerických westernů či francouzských komedií seskládaných do symfonických suit.

OPERNÍ PREMIÉRY

Petr Iljič Čajkovskij - JOLANTA

Poslední jevištní dílo klasika ruské opery bylo naším souborem studováno na jaře letošního roku, hlavní a generální zkoušky inscenace pod taktovkou Martina Doubravského a v režii herce Pera Jeništy však musely být přeloženy až na letošní září.
Zásadním tématem této jednoaktové opery je Jolantina slepota, o které ovšem princezna neví - její svět není nijak ochuzený, naopak, vnitřní pohled probouzí neochvějnou vůli a cestu k opravdovému lidství. Čajkovskij zde velmi důsledně pracuje s lyrickou empatií, nechává probouzet romantické barvy a impresionistické nálady. Inscenace kromě vynikajícího obsazení zaujme také velmi pozoruhodnou výpravou a kostýmy. První premiéra opery se koná netradičně ve čtvrtek 9. 9. 2021, druhá premiéra pak v neděli 12. 9. v 19 hodin.

Brad Carroll / Chris Walker – HLEDÁ SE TENOR

V originále Lend me a tenor je klasickým muzikálem broadwayského typu, který vznikl podle úspěšné komediální divadelní hry Kena Ludwiga Tenor na roztrhání.
Jedná se o muzikál, který je svým dějem svázán s významným operním titulem: v operním domě se chystá představení Verdiho Otella, v hlavní roli má účinkovat světoznámý tenor. Ten má však jiné starosti a hledá se tedy záskok. Jedná se o bravurní muzikálovou komedii, která půvabně a s nadhledem obnažuje divadelní prostředí. Premiéra se konala v roce 2011 v Londýně, v Liberci dílo uvádíme v původním českém překladu Petra Palouše a Františka Zacharníka.
Muzikál v Liberci inscenuje osvědčený a divácky úspěšný tým režiséra a zpěváka Oldřicha Kříže (připomeňme inscenace Sugar, Zpívání v dešti, či v poslední době Divotvorný hrnec). Představí se např. Jan Kříž, Lukáš Randák, Liana Sass a další, hostem z činohry bude Martin Polách, roli Tenora studuje Titusz Tóbisz. Hudební nastudování - Jiří Petrdlík.
Není bez zajímavosti, že skutečná inscenace Verdiho předposlední opery Otello, s Tituszem Tóbiszem v titulní roli, bude přímo následovat po této muzikálové inscenaci.
Premiéry proběhnou 18. a 19. 12. 2021 v 19 hodin v Šaldově divadle.     

Giuseppe Verdi - OTELLO

Spojení dvou velikánů. Tak lze nazvat operní dílo, v němž se spojilo shakespearovské téma s hudbou G. Verdiho, jakožto zralého skladatele a člověka. Operní drama Otello stojí právem na piedestalu světové operní literatury jako dílo strhující a mistrovské. Je plné pravdivých momentů, dramatem lámajícím lidské charaktery. Jedná se o předposlední operní dílo svého autora (od napsání Aidy je dělí 16 let). V inscenaci šéfdirigenta Martina Doubravského a režii Oldřicha Kříže se představí v hlavních rolích Titusz Tóbisz, Lívía Obručník Vénosová a další. Premiéry proběhnou 25. a 27. 3. 2022 v 19 hodin v Šaldově divadle.


BALET DFXŠ  v sezóně 2021/2022

Balet DFXŠ vynahradí loňské kulturní ztráty a v nové sezoně láká diváky všech generací na originálně pojaté známé příběhy. Výjimečný liberecký baletní soubor složený z umělců z celého světa připravuje atraktivní podívanou s uznávanými tvůrci a předními osobnostmi tanečního divadla.

Tanečníci našeho divadla se objevují v operách, operetách a muzikálech, ovšem nejraději by diváky pozvali na baletní inscenace.

Událostí baletní sezony bude jistě dobrodružná taneční inscenace Mauglí v moderním zpracování choreografky a umělecké vedoucí baletního souboru, paní Mariky Mikanové. Inscenaci si dozajista zamilují děti i dospělí. Premiéra proběhne v pátek 24. září 2021, druhá pak 26. září 2021 na scéně Šaldova divadla.

Výpravný balet vychází z Kiplingových Knih džunglí a pojednává o ztraceném chlapci, který svým příchodem zásadně změní fungování života vlčí smečky i zvířecí říše. Skvělé umělecké výkony, efektní výrazové prostředky a překvapení v podobě artistické podívané, to je Mauglí! Hudbu speciálně pro liberecký balet napsal významný český hudební skladatel Aleš Březina. Jeho skladby se stanou strhujícím partnerem, který přirozeně posouvá děj. Mauglí vás okouzlí také svou magickou vizualitou. Výtvarník Aleš Valášek vsadil na kostýmy, které podtrhují společné charaktery lidí a zvířat a jeho scéna promlouvá v duchu tajemného světa. S precizním ztvárněním nejrůznějších typů zvířat vás tanečníci provedou mystickou zemí vlků, bláznivou kolonií opic, ale také nebezpečnými kouty džungle, kterým je radno se vyhnout.

V listopadu baletní soubor obohatí svůj repertoár o tragikomickou taneční gangsterku MašínGun Brothers. Na inscenaci vycházející ze skutečných událostí naší historie balet spolupracuje s tvůrci uznávaného uměleckého uskupení Dekkadancers. Ti mají na svém kontě nespočet originálních produkcí moderního tanečního divadla, do kterých vždy vkládají svůj osobitý režijní i choreografický rukopis. Jak už název napovídá, bude se jednat o kontroverzní příběh bratří Mašínů, kteří v padesátých letech minulého století utvořili ozbrojenou antikomunistickou odbojovou skupinu, jejíž činnost dodnes vzbuzuje mnoho názorových sporů. Režisér a autor tanečního libreta Štěpán Benyovszký chce naslouchat všem stranám konfliktu a zároveň poukáže na zrůdnost tehdejšího režimu. Společně s choreografy Viktorem Konvalinkou a Markem Svobodníkem ukáží emocionální kontext poválečné doby, plné protikladů a násilí. Mrazivou totalitní atmosféru vystihne hudba Ivana Achera, výrazného českého skladatele a libereckého rodáka, jehož tvorba zahrnuje kompozice operní, scénické, taneční i filmové a sklízí pravidelně významná ocenění. Premiéra proběhne 12. a 14. listopadu 2021 v Šaldově divadle.

Kalendář baletu bude letos opět představen v rámci prvního adventního představení.


Balet DFXŠ připravuje na jaro 2022 společný projekt opery, baletu a činohry TAJEMNÉ TROJZEMÍ.

www.saldovo-divadlo.cz

Autor článku: Michaela Pompová