21.05.2020 09:06

Divadlo Petra Bezruče představilo premiéry pro sezónu 2020/2021

Divadlo Petra Bezruče v Ostravě uvede v příští sezoně například adaptaci slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky či hru Špinarka o populární ostravské zpěvačce Věře Špinarové. Diváci se mohou těšit i na kultovní hru Mechanický pomeranč, jejíž březnovou premiéru zhatila opatření přijatá k zamezení šíření nového koronaviru. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Michaela Kubicová.

„Motto sezony Zpátky ve hře odkazuje ke krizi, která postihla nejen kulturní sektor a optimisticky naznačuje, že Bezruči se určitě nevzdávají. Po nucené pauze, která zastavila zkoušení inscenace Mechanický pomeranč těsně před premiérou, se divadelníci na konci května vrací do divadla a intenzivně zkouší a připravují novou sezonu, ve které divadlo uvede pět nových titulů," řekla.

O divadelní adaptaci Mechanického pomeranče tak ostravští diváci nepřijdou. Premiéra legendárního díla Anthonyho Burgesse, která měla být původně koncem března, se uskuteční v září 2020. V dramatizaci Lenky Havlíkové a režii Terezy Říhové se v hlavní roli Alexe představí Jakub Burýšek. Druhou premiérou sezony bude originální adaptace slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Komedii pro divadlo chystá na začátek listopadu umělecký šéf souboru Jan Holec.

Na počátku roku 2021 čeká diváky dramatizace románu Iana McEwana Skořápka. Inscenaci Bezruči uvedou v koprodukci s uměleckou skupinou Spitfire Company, která sbírá prestižní ocenění na poli experimentálního, fyzického a tanečního divadla. Připravuje se i uvedení adaptace románu Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi. Nesmrtelný příběh o otcovražedném hledání pravdy ožije u Bezručů v režii Jana Holce v březnu 2021.

Závěr sezony bude patřit autorské inscenaci o zpěvačce Věře Špinarové v režii Tomáše Dianišky. Hra Špinarka se zaměří na osud této známé ostravské rodačky. „Intimní portrét i epický příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a nezapomenutelné přítomnosti opravdové lásky bude mít premiéru v květnu 2021," řekla mluvčí.

Mechanický pomeranč se divadelníkům podařilo přesunout do příští sezony. „Našim letošním předplatitelům, kterým jsme nestihli odehrát všechna avizovaná představení, přednostně nabídneme možnost zakoupit si předplatné na další sezonu s výraznou slevou," uvedl manažer divadla Tomáš Suchánek.

http://www.bezruci.cz/

Autor článku: ČTK: dvc, gcm