29.05.2006 00:00

Část zastupitelů kritizuje Národní divadlo Brno kvůli hospodaření

Brno 29. května (ČTK) - Část brněnských zastupitelů z koaličních i opozičních stran kritizuje hospodaření brněnského Národního divadla, které je příspěvkovou organizací města. Divadlo je soběstačné zhruba ze čtvrtiny, zbývající část rozpočtu tvoří dotace města.

Názory kritiků na řešení se různí. Někteří navrhují úspory, jiní atraktivnější program, další zřízení dozorčí rady nad příspěvkovými organizacemi. Ředitel divadla s kritikou nesouhlasí.

"Národní divadlo Brno má k dispozici velké prostředky, přesto s nimi nedokáže vyjít. Musí dojít buďto ke změně vedení, nebo k vyvození zodpovědnosti u politiků, kteří mají na starosti kulturu," řekl novinářům šéf brněnské ČSSD Jeroným Tejc. S úsporami by opoziční zastupitel začal při výběru herců - divadlo má prý více využívat kmenové herce a omezit hostování.

Efektivitou hospodaření divadla si není jist ani primátorův náměstek Miroslav Hošek (ODS). Navrhuje zvýšit kontrolu. "Bylo by dobré ustanovit dozorčí radu, která by oborově spravovala divadla a která by dovedla vytvářet zpětnou vazbu pro městskou radu a zastupitelstvo. Tok informací nyní není optimální," míní Hošek.

Ředitel Národního divadla Brno Zdeněk Prokeš považuje kritiku za neoprávněnou. "Argumenty stojí na vodě. Naše soběstačnost je velmi dobrá, a to i na evropské úrovni," řekl dnes ČTK. Fakt, že divadlo loni i přes dotace skončilo ve ztrátě, je prý způsoben všeobecným zvyšováním cen. "Zdražení všech vstupů je obrovské," podotkl Prokeš.

Divadlo hájí i primátorův náměstek zodpovědný za kulturu Jan Holík (KDU-ČSL). "Ve srovnání s jinými českými divadly mimo Prahu má brněnské Národní divadlo nejvyšší návštěvnost a soběstačnost," řekl ČTK Holík. Nikdo podle něj nemůže očekávat, že podobná instituce bude plně zisková. "Kultura už je taková, buď ji budeme dotovat, nebo prostě nebude," míní Holík.

Sociální demokraté chtěli na minulém zasedání zastupitelstva snížit příspěvek divadlu o 1,5 milionu korun. Jejich návrh neprošel. Nyní požadují zpracování analýzy, která by objektivně srovnala hospodaření Národního divadla s obdobnými scénami.

Národní divadlo dostává od města na provoz ročně přibližně 160 milionů korun, ke kterým přidává zisk z prodeje lístků. Dalších 30 milionů z městského rozpočtu je určeno na investice. Pouze náklady na platy činí v divadle 166 milionů korun ročně.

Divadlo se nyní snaží zatraktivnit program a přilákat více diváků. Připravilo premiéry Verdiho opery Rigoletto, hry Bertolda Brechta Matka Kuráž v režii Jana Kačera nebo dramatu Hořké slzy Petry vod Kantové od R. W. Fassbindera.

Jan Tomandl Tereza Fojtová snm

Autor článku: ČTK