14.12.2018 08:22

Inscenace pro jednoho herce White Rabbit Red Rabbit na Jatka přiláká Jiřího Bartošku, Jiřího Macháčka nebo Aňu Geislerovou

Jatka78 od ledna 2019 startují se světově proslulým konceptem večerů s názvem White Rabbit Red Rabbit. Inscenace íránského režiséra vznikla v roce 2011 a slibuje pokaždé jinou show. Hra je určena jednomu interpretovi, který se dozví její scénář v zapečetěné obálce až na jevišti. V “králičí” show se na Jatkách78 představí například Jiří Bartoška, Aňa Geislerová, Jiří Macháček, Martha Issová nebo Petr Čtvrtníček.

V roce 2010 odmítl íránský dramatik Nassim Soleimanpour nastoupit vojenskou službu, následkem toho přišel o cestovní pas a 3 roky nemohl opustit zemi. Proto napsal hru, která mohla cestovat po světě místo něho. Diváci se společně s každým novým hercem vydávají do neznáma, prožijí hluboké a osobní emoce, dojdou na hranice svobody a objeví všechny možnosti divadla.

Atraktivita a popularita inscenace nestojí ani tak na jejím obsahu, jako spíš na formě prezentace, která se k ní váže. Hra je určena pro jednoho herce, jemuž je předána v zapečetěné obálce těsně před jeho premiérou. Pro herce jsou připravené pouze dva pokyny – do otevření obálky nesmí znát obsah hry, ale měl by si připravit imitaci pštrose. Aby herec ve významech nezabloudil, vyznačil mu autor v textu hůlkovým písmem slova, která má zdůraznit.

Nejedná se o tradiční divadelní inscenaci, jako spíše o kombinaci nenazkoušeného monodramatu a společenské exhibice. Soleimanpourova hra do značné míry počítá se spoluúčastí diváka. Během prvních několika minut je totiž každému přítomnému divákovi přidělené pořadové číslo a dramatik tak může zprostředkovaně manipulovat s konkrétním divákem. Počet účastníků představení pak doplňuje sám herec a fyzicky nepřítomná osobnost autora, pro nějž je během každého uvedení této hry vyhrazeno místo v první řadě.

Když bylo Nassimovi na začátku roku 2013 opět dovoleno cestovat, jeho hra White Rabbit Red Rabbit měla za sebou již přes tisíc uvedení. Od té doby organizuje workshopy a panely, mimo jiné na World Theatre Festival v Brisbane, v Tolhuistuinu v Amsterdamu, v SESC Vila Mariana v Sao Paulu, v Schauspielhaus ve Vídni, v DPAC v Kuala Lumpuru, na Theatertreffen v Berlíně, pro British Council v Londýně a na Brémské univerzitě. Autor kromě toho získal za svou práci ocenění Best New Performance na Dublin Fringe Festival, Text Award na Summerworks Outstanding New Performance Festival a The Arches Brick Award na festivalu Fringe v Edinburghu, byl také nominován na ceny Total Theatre v Edinburghu a na Brighton Fringe Pick.

Anglicky napsaná hra White Rabbit Red Rabbit byla od své světové premiéry v roce 2011 na festivalu Fringe v Edinburghu přeložena do více než 25 jazyků a uvedena více než tisíckrát za účasti velkých jmen divadla i filmu, namátkou Whoopi Goldbergové, Nathana Lanea, Johna Hurta, Simona McBurneyho, Stephena Frye, Sinéad Cusackové, Marcuse Brigstocka nebo Kena Loache.

http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/white-rabbit-red-rabbit-1

Autor článku: Zuzana Hošková

Inscenace pro jednoho herce White Rabbit Red Rabbit na Jatka přiláká Jiřího Bartošku, Jiřího Macháčka nebo Aňu Geislerovou

Inscenace

03.05.2024

Bezruči se v nové sezóně dotknou výzev dnešní společnosti

Ekologie, hledání identity, rozdělená společnost a rodinné vztahy. Dva tituly známé a dva neznámé. V sezóně 24/25 uvede Divadlo Petra Bezruče pod uměleckým vedením Jana Holce Ibsenovo drama Nepřítel lidu, adaptaci novely Viktora Dyka Krysař a v českých premiérách řecké drama Janise Mavritsakise Slepá skvrna a hru kanadského dramatika Jordana Tannahilla s názvem Pozdě příchozí.

02.05.2024

Ostravské divadlo MÍR připravuje novou inscenaci Mám na tebe chuť a bude hostovat v Praze

Divadlo Mír uvede na domovských prknech už v sobotu 4. května novou inscenaci Mám na tebe chuť a zároveň s ní vyrazí i do Prahy! Pražským divákům navíc nabídne v rámci svého „turné“ také konverzační komedii Česká kletba, která měla v Ostravě premiéru na podzim. Představení v hlavním městě proběhnou v Divadle na Fidlovačce poslední červnový týden.

02.05.2024

Balet Národního divadla Brno přichází s novou premiérou věnovanou módní ikoně Coco Chanel

Balet NdB přichází s novou premiérou věnovanou módní ikoně Coco Chanel. Choreograf Mário Radačovský připravil balet o ženě, která změnou šatníku moderní ženy převrátila svět módy vzhůru nohama. Balet Coco Chanel seznámí diváky s některými důležitými aspekty života francouzské vizionářky a samozřejmě klade velký důraz také na elegantní kostýmy ve stylu Chanel, které pro NdB navrhla výtvarnice Ľudmila Várossová.