21.11.2019 10:01

Překladatelská dílna DILIA 2019 – zveme na italské divadelní speciality

Italské divadelní speciality představí to nejlepší ze současné italské dramatiky přeložené v rámci Překladatelské dílny DILIA 2019.

Scénické čtení nových překladů se uskuteční v pátek 29. 11. 2019 od 20:00 ve VILE Štvanice. Chybět nebude ani občerstvení inspirované italskou kuchyní. Slavnostního zakončení dílny se zúčastní také Pier Lorenzo Pisano, autor hry Bratři.

Program:

Emanuele Aldrovandi: DO BOJE!
překlad: Ondřej Pazdírek, tutorka: Marina Feltlová
Malá, ale odhodlaná, fašistická teroristická buňka chce zachránit svět a vstoupit do historie. Její členové chtějí zničit starou demokratickou, tolerantní a multikulturní Evropu a na jejích troskách vybudovat novou: Evropu se zavřenými hranicemi a zákazem islámu, Evropu, v níž je choroba homosexuality vymýcena a vlaky jezdí vždycky včas. Plán je jasný: atentát na prezidenta Evropské unie!

Pier Lorenzo Pisano: BRATŘI
překlad: Monika Štefková, tutorka: Tereza Sieglová
Dva bratři. Jejich matka zemřela při nehodě. Oba muži nám prostřednictvím svých promluv nastiňují svůj dosavadní život a rodinné vztahy. Zažíváme s nimi vše, až do osudné autonehody. Hra originálně popisuje dynamičnost sourozeneckých vztahů a existenční krizi mladého člověka, jehož myšlenky se zmítají mezi nostalgickými vzpomínkami na bezstarostné dětství a úvahami nad plynoucím časem a smrtí.

Industria Indipendente: UKOLÉBAVKA
překlad: Sarah Baroni, tutorka: Alice Flemrová
Píše se rok 2056, nacházíme se ve sjednocené Evropě, kde už nic není jako dřív. Vše řídí mladá generace. Senioři po sedmdesátce jsou odsunuti do relaxačního komplexu Ukolébavka, kde mají dožít. I když se Ukolébavka zdá být jako sen, kde seniory čeká klidný život v luxusu, čtyři z nich se rozhodnou vzbouřit a spáchat atentát na prezidenta Spojených států evropských, který se do Ukolébavky chystá na návštěvu. Každý blahobyt se totiž omrzí, pokud je vykoupen absolutní absencí svobody.
Režie: Adam Svozil
Dramaturgie: David Košťák, Marie Špalová

Více na: www.dilia.cz/dilna, www.divadlo-leti.cz/cs

Vstupenky v síti GoOut.

Agentura DILIA, z.s., pořádá již patnáctým rokem projekt Překladatelská dílna DILIA, který si klade za cíl přiblížit nejvýznamnější současné dramatiky a dramatičky různých jazykových oblastí a jejich divadelní hry českému publiku a seznámit ho s divadelními trendy našich evropských sousedů. Dalším hlavním cílem dílny je podpora nové generace mladých překladatelů divadelních textů a také obohacení dramaturgických plánů českých divadel.

Projekt vznikl za podpory Dozorčí rady DILIA a Fabulamundi – Playwriting Europe.

Autor článku: Helena Eliášová

Překladatelská dílna DILIA 2019 – zveme na italské divadelní speciality

Inscenace

30.04.2024

Taneční inscenace Julie a Romeo zakončí sezónu Jihočeského divadla

Poslední premiérou zimní sezóny Jihočeského divadla bude taneční divadlo Julie a Romeo, které uvedeme v moderním pojetí již ve čtvrtek 2. května v DK Metropol. Choreografové Ondřej Vinklát a Tomáš Rychetský vytvořili pro baletní soubor Jihočeského divadla zcela novou taneční inscenaci o dvou milencích v režii Dodo Gombára a na původní hudbu současného hudebního skladatele Ivana Achera.  

30.04.2024

Olomoucká činohra uvede světovou premiéru muzikálu ELA!

Možná nejznámější olomoucká rodačka, šarmantní a odvážná žena, která se nebála být nejlepší a pokořit ostřílené muže. Automobilová závodnice a ve své době nejrychlejší žena světa Eliška Junková ožije i se svou Bugatti T35 na jevišti Moravského divadla v muzikálu ELA!, který napsal Tomáš Syrovátka a k němuž Filip Tailor složil hudbu. Režie inscenace, jež vznikala na míru olomoucké činohře, se ujme šéf souboru Roman Vencl.

30.04.2024

Květnové tipy z divadla PONEC

Květen je lásky čas a v divadle PONEC je to také čas tance. Na scéně se protančí mladá krev – studenti pražské HAMU, stejně tak jako etablovaní tvůrci – Temporary Collective, Tantehorse či Spitfire Company. Symbolickým dárkem ke Dni matek může být inscenace F*cking Beautiful Spring. V příběhu o Marii a jejím dítěti, o zrození, o těle v těle, o křičícím šepotu a o zvucích, které tvoří prostor, je mateřství ústředním tématem.