05.03.2020 17:51

Bazaar Festival uvede šestihodinové představení slovinského dua Jurišić-Mandić Together

Bazaar Festival uvede 22. března jazykově bezbariérové představení slovinského dua Jurišić-Mandić Together, které trvá šest hodin a je jednou z nejvýznamnějších divadelních událostí mimořádně průkopnické slovinské scény posledního desetiletí. V této inscenaci s neustále se měnícím soundtrackem umělci do poslední kapky svých sil fyzicky improvizují na téma snad všech aspektů soužití a lásky, od vzniku ke krachu, k znovuobjevování a k hledání kompromisu. Inscenace usvědčuje, že „být spolu“ je nejistou investicí, kterou je stále obtížnější splatit. Představení bude uvedeno v divadle Archa a v průběhu bude možné kdykoliv přijít, odejít a vracet se. Šestý ročník pražského divadelního a tanečního festivalu Bazaar se uskuteční od 19. do 22. března 2020 v Praze.

Více na www.bazaarfestival.cz. 

„Together je magnum opus post-jugoslávského scénického umění, je jako sérum, je to přesně to, co vás může na chvíli vytrhnout z krysího závodu a přimět soustředit se na podstatné věci, třeba na to, co to znamená být spolu, opravdu spolu. Together je výzva. Říkám ženám, ať na tohle šestihodinové představení vezmou své partnery a sledují, jak to zvládnou. Koneckonců, kdykoliv si mohou během představení odskočit na drink, zakouřit si, zavolat, cokoliv, a pak se vratit. A proč byste měli věnovat tolik času zrovna tomuhle představení? Protože Leja a Marko jsou zatraceně talentovaní improvizátoři jihoslovanského střihu: impulzivní, zábavní, odvážní a hrající celým tělem a duší,“ zve nejen páry na 16h v neděli 22.3. umělecký ředitel festivalu Ewan McLaren.

Leja Jurisić je tanečnice, choreografka a absolventka práv. V mládí se profesionálně věnovala gymnastice, ve které se v roce 1991 stala jugoslávskou národní šampionkou. Jako představitelka mladší generace slovinských choreografů debutovala s kritiky uznávaným sólovým představením R'z'R (2005), později získala ve Slovinsku dvě prestižní ceny, její díla byla představena na řadě světových festivalů a přehlídek a v současnosti je její práce opakovaně oceňována ve Slovinsku i v zahraničí. Marko Mandić je jedním z nejvýznamnějších herců Slovinského národního divadla SNG Drama. Získal řadu národních a mezinárodních cen. Američtí kritici popsali jeho vystoupení v divadle La MaMa v New Yorku jako ohromující. 

FB událost – Together: facebook.com/events/1218186871705879/

BAZAAR 2012 | 19. – 22. 3. 2020

Šestý ročník pražského divadelního a tanečního festivalu Bazaar opět uvede výrazná představení a ukázky z chystaných inscenací ze střední a východní Evropy. Festival zahájí poeticko-dokumentární performance Lighter than Woman. Dále festivalový program nabídne taneční inscenaci Pure Gold is Seeping Out of Me, jedno z dvaceti představení vybraných v rámci Aerowaves 2019, experimentální pohybovou instalaci The Foretoken (360 Degree Poetry), nebo work in progress Tinky Avramove a Martina Krupy Syn jitra. Sobotní program zakončí večer pod názvem Noc buřiček v Ponci, který představí sólovou lecture performance Agaty Siniarske, inscenaci Zrinky Užbinec a uzavře ho tradiční festivalová párty.  

Bazaar jako místo hlučných debat a dialogu. Bazaar jako místo výměn a ne nákupů. Bazaar jako neřízené tržiště myšlenek, nápadů, barev a vůní z nejrůznějších koutů Evropy.

 

Autor článku: Ester Grohová

Bazaar Festival uvede šestihodinové představení slovinského dua Jurišić-Mandić Together

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.