31.08.2022 13:07

Divadelní projekt slovenského Divadelného centra bude uveden ve Zlíně v šapitó postaveném ve Filmových ateliérech

Jak je možné vzdělávat v oblasti environmentální výchovy netradiční formou prostřednictvím divadla, ukazuje inscenace Čtyři živly. Autorský projekt herce, hudebníka a režiséra Martina Geišberga, vzniklý ve spolupráci tvůrců a institucí ze Slovenska, Česka a Polska díky programu Erasmus+. Scénicky podmanivé divadlo zaměřené na mladé publikum reflektuje přírodu v současném stavu ohrožení.

Tento neobyčejný divadelní zážitek čeká nejblíže na diváky v šapitó ve Filmových ateliérech ve Zlíně. Celkem jsou na programu čtyři uvedení – v úterý 6. září od 9.00 a 11.00, ve středu 7. září rovněž od 9.00 a 11.00. Šapitó bude postavené zde: mapy.cz/s/colorofudo

Čtyři živly měly úspěšnou slovenskou premiéru v červnu letošního roku a dále pokračují za svými diváky do České republiky. Následně se tvůrčí tým přesune do Polska, kde bude inscenace k vidění během dvou dnů v Krakově. „Příroda má bezpochyby tisíce podob. Silná i půvabná, zničující i ohromující, voňavá pylem, páchnoucí sírou. Ale také příroda ohrožená. Jakými slovy by popsala příroda nás lidi? Hosty, kteří přijedou na návštěvu s mnohdy hlubokými stopami,“ zamýšlí se nad vyzněním inscenace autor Martin Geišberg.

Dramaturg inscenace Matěj Truban dodává: „Čtyři živly zvou na setkání se Vzduchem, Ohněm, Zemí a Vodou. Alegorické postavy se ukazují ve své nahotě jako živé bytosti plné tužeb, temperamentu, ale také bolesti ve věčném boji o přežití. Od prvotní vibrace a harmonického propojení všech živlů a stvoření, kdy existovala jednota všeho živého a neživého, se postupně dostáváme do současného světa, ve kterém jsme jakoby ztratili citlivost, sounáležitost, empatii a popletly se nám hodnoty. Máme ještě šanci v sobě objevit prvotní píseň, která je symbolem moudrosti a rovnováhy života tady na naší Zemi?“

Inscenace je hlubokou a upřímnou výpovědí všech zúčastněných tvůrců i interpretů. Odehrává se v celém prostoru šapita v tom reálně nejbližším spojení se zemí a pro limitovaný počet diváků, kteří jsou vtaženi do děje. Přináší přímo nadpozemský zážitek plný divadelního znaku, hudby a obrazů. „Naslouchejte, dívejte a ciťte spolu s námi. Srdečně vás zveme na setkání s blízkými druhy, kteří jsou naší každodenní součástí,“ říká za tvůrčí kolektiv Martin Geišberg. Ten napsal libreto a scénickou hudbu a inscenaci rovněž zrežíroval. Hudebník a režisér se ve své tvorbě dlouhodobě zaměřuje na vztah člověka a přírody a neustále objevuje jejich zdravé i škodlivé propojení. Pro interpretaci používá různé formy, od poezie až po experimentální hudbu.

Scénografii, kostýmy a loutky realizovala Elisabeth Wittgruber, která s Martinem Geišbergem dlouhodobě spolupracuje. Její výtvarná poetika je charakteristická využíváním přírodních materiálů a figurativních loutek. Dramaturgem inscenace je Matěj Truban, interní dramaturg Loutkového divadla Žilina. V inscenaci účinkují herečky a herci ze tří zemí: Hana Jagoš (ČR), Tereza Kmotorková (SK), Juraj Smutný (SK) a Wojan Trocki (PL).

Po představení se mladí diváci zúčastní tvůrčích environmentálních dílen a aktivit, kde budou pracovat s odpadovým materiálem. Tématem aktivit budou opět čtyři živly – problémy degradace půdy, znečištění ovzduší, klimatických změn a nesprávného hospodaření s vodou. Inscenace je jednou částí rozsáhlejšího projektu 4 ŽIVLY, který bude dále obohacen o digitální online aplikaci s edukativními environmentálními hrami a o metodický materiál pro pedagogy. Projekt vzniká v kooperaci partnerů: Divadelné centrum, Centrum environmentálnej výchovy Turiec, Divadelní centrum, z.s., Centrum Teatralne Sp. Z.o.o. a Unite s.r.o. v rámci programu Erasmus+.

Divadelné centrum

Autor článku: Anna Stránská; Foto: Veronika Bieliková

Divadelní projekt slovenského Divadelného centra bude uveden ve Zlíně v šapitó postaveném ve Filmových ateliérech

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.