14.04.2023 12:37

Jedinečné snoubení uměleckého zážitku s kulinářským požitkem. Mezinárodní projekt Corpo Gourmet se v dubnu odehraje poprvé v Praze

Kulinářský zážitek propojený s jedinečnou atmosférou, uměním a kulturou, který naplní chuťové i smyslové pohárky až po okraj. To je Corpo Gourmet Anthropophagy. Unikátní mezinárodní projekt, na kterém pracují mistři svých oborů – šéfkuchaři, choreografové, herci, tanečníci, režiséři… Autor ojedinělého konceptu Omar Carrum jej uvedl již v mnoha zemích světa a nyní připravuje spolu s choreografkou Lenkou Vagnerovou a tanečníky jejího tanečního souboru novou inscenaci, kterou představí 30. dubna v pražské restauraci Červený Jelen. Součástí budou speciální delikatesy zdejšího šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Tvůrci připravují v rámci Corpo Gourmet Anthropophagy  10 scén a k nim vždy jednu delikatesu. Každý návštěvník si vybere 4 scény a tím pádem tedy 4 delikatesy k ochutnání.  Vstupenky na tuto ojedinělou akci jsou k dispozici zde.

Mezinárodní projekt Corpo Gourmet Anthropophagy je projektem kulturní, tvůrčí a umělecké výměny souborů Lenka Vagnerová & Company z České republiky a Alquimia Escénica z Mexika. Stojí na scénáři konceptu, který vymyslel a úspěšně uvedl jeho tvůrce Omar Carrum na mnoha místech v Mexiku, Brazílii, Panamě a Kolumbii, a nyní bude představený divákům také v Praze. „Interaktivní inscenace odehrávající se v překrásných prostorách restaurace Červený Jelen v sobě mísí společenský, umělecký a kulinářský zážitek ve formě fyzického divadla a gastronomie. Je otevřená širokému spektru publika vyhledávajícího nevšední kulturně-společenské události. Jde o koncept, v němž dostane návštěvník restaurace mistrovský kulinářský pokrm v prostředí, které tanečně, hudebně i výtvarně před jeho očima i kolem něj ožije,  říká Lenka Vagnerová.

S Omarem Carrumem již na projektu Corpo Gourmet spolupracovalo 11 světových choreografů, 93 umělců a 6 renomovaných kuchařů. Každá inscenace má originální režii, choreografii i témata, snoubená vždy s daným prostředím a místem, ve kterém se uvádí. „Pražská edice Corpo Gourmet bude kulinářským, scénickým a architektonickým požitkem. Spolupráce, která vznikla se souborem Lenky Vagnerové a restaurací Červený Jelen, slibuje jedinečný zážitek. Pražská edice bude speciální díky kombinaci několika ingrediencí: Scénickým lahůdkám, které režírují Lenka a Omar, kreativním metaforám ochuceným fyzickými projevy a poetičností performerů z České republiky i ze světa, skvělému menu šéfkuchaře Marka Fichtnera, úchvatnému prostředí restaurace Červený Jelen… A hlavně díky divákům! Přijďte nasát naživo koncept Corpo Gourmet a užijte si jej všemi smysly,” dodává Omar Carrum.


O AUTORECH

Lenka Vagnerová & Company

Taneční divadlo Lenka Vagnerová & Company bylo založeno v roce 2012 choreografkou a režisérkou Lenkou Vagnerovou. Soubor každoročně vytváří nové progresivní autorské inscenace, které v sobě nesou prvky tanečního, fyzického, loutkového i činoherního divadla. Svojí aktivitou se podílí na systematickém rozvoji žánru tanečního divadla na domácích i světových scénách. Za dobu svého fungování získal soubor se svými představeními řadu významných ocenění a nominací jak v ČR, tak i v zahraničí, např.: Herald Angel Award / Edinburgh Fringe Festival, The Best Dance Performance / Singapore Fringe Festival, 2x Cena Divadelních novin, Cena města Plzně / Festival Skupova Plzeň, Taneční inscenace roku, Cena diváka, Tanečnice roku / Festival Česká taneční platforma, Total Theatre Award Nomination / Edinburgh Fringe Festival, 7 nominací na Cenu Thálie atd. Lenka Vagnerová & Company je rezidenčním souborem Městských divadel pražských a pátou sezonu uvádí své inscenace v divadle Komedie a divadle ABC. Také spolupracuje se souborem Laterna Magika na představení Poe, které je uváděno na Nové scéně Národního divadla.

Omar Carrum, Alquimia Escénica

Tanečník, učitel, choreograf a tvůrce. Do DELFOS danza contemporanea se připojil jako zakládající člen a působil v něm v letech 1993–2017. Dvakrát získal Národní taneční cenu jako performer a choreograf a sedm grantů od FONCA (Národní a Státní fondy kultury a umění v Mexiku). V roce 2009 se stal prvním mexickým choreografem, který získal stipendium GUGGENHEIM, v roce 2014 se stal členem SNCA (National System of Arts Creators). V letech 2018 až 2020 získal grant jako tvůrce/interpret s trajektorií od FONCA, jde o velmi významné uznání pro umělce v Mexiku. Jeho krátký film Pátá stěna, který režíroval společně s Dutch Rall, byl vybrán v Krátkém filmovém koutku v CANNES (2013) a Agite y Sirva (2014). Omar Carrum je také od roku 2010 členem fakulty Bates Dance Festival.

Restaurace Červený Jelen

Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.

Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.


Koncept: Omar Carrum
Režie a choreografie: Omar Carrum, Lenka Vagnerová
Šéfkuchař: Marek Fichtner
Účinkují za Alquimia Escénica: Angelica Acuña, Gabriela Rosero, Alejandra Sánchez, Jose Guzmán, Elisa Carrum, Ivana Pacheco, Omar Carrum
Účinkují za Lenka Vagnerová & Company: Monika Částková, Adam Sojka, Matilde Giacomelli, Leonard Vo Tan
Hudba: hudební koláž, autorská hudba Andreje Jurkoviče
Produkce: Eliška Řezníčková, Soňa Hájek Bartková
Nastudováno ve: LV&C_STUDIO8, Červený Jelen

Za podpory: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Sistema de Apoyos a la Creación y Proyectos Culturales (SACPC) de la Secretaría de Cultura del Gobierno Federal de México

Pražské uvedení inscenace vznikne v koprodukci souborů Lenka Vagnerová & Company a Alquimia Escénica a bude vytvořeno speciálně pro prostory restaurace Červený Jelen.

Premiéra: 30. 4. 2023 v restauraci Červený Jelen

https://www.facebook.com/lenkavagnerovacompany
www.cervenyjelen.cz

Autor článku: Markéta Faustová

Jedinečné snoubení uměleckého zážitku s kulinářským požitkem. Mezinárodní projekt Corpo Gourmet se v dubnu odehraje poprvé v Praze

Inscenace

04.11.2025

DEKKADANCERS spouští předprodej na další část sezony. Nově se zapojí do benefice pro Nadační fond pro taneční kariéru

Soubor současného tance DEKKADANCERS je známý svými inovativními představeními, včetně spolupráce s velkými orchestry a náročnými divadelními produkcemi. Jeho performeři zažívali i zažívají fyzickou náročnost taneční profese nejen s radostí, ale i s plnou bolestí. Uvědomují si, že je to profese, kterou mohou vykonávat jen určitý omezený čas a pak se budou muset rozhodnout, co budou dál ve svém životě dělat. Proto se přirozeně rozhodli pro spolupráci s Nadačním fondem pro taneční kariéru a uspořádají v jeho prospěch lednové představení Poslední večeře.

04.11.2025

Polyfonie dějin: Plechový bubínek v Divadle Na zábradlí

Divadlo Na zábradlí uvede 15. listopadu 2025 premiéru inscenace Plechový bubínek, dramatizaci stejnojmenného zásadního románu německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Güntera Grasse. Režie se ujímá významný německý divadelník Armin Petras, který českému publiku přináší svou expresivní adaptaci příběhu o chlapci, jenž odmítl vyrůst.

04.11.2025

Bolero, Carmen a Hapka s Horáčkem na jednom jevišti: Balet Praha Junior uvádí premiéru sezony

Ravelovo Bolero, Bizetova Carmen a písně Petra Hapky s texty Michala Horáčka. Takovou koncentraci expresivní hudby v jednom večeru nabídne nový komponovaný večer BOLERO, který uvede Balet Praha Junior premiérově v neděli 9. listopadu od 19:00 hodin v Divadle ABC.