25.09.2023 14:44

Městská divadla pražská uvedou jako první premiéru sezony hru Arnolda Weskera Kuchyň

Městská divadla pražská vás zvou do kuchyně velké restaurace, jejíž majitel láká hosty na vybrané pokrmy i na televizní kuchařskou hvězdu. V zákulisí kuchyně se však pod naleštěným povrchem skrývá dramatická realita. Premiéra hry Arnolda Weskera se uskuteční 7. října v prostoru bývalé restaurace, aktuálně pojmenovaném 3Kino Art Pasáž v domě U Nováků.

Autor hry Arnold Wesker vyrůstal v rodině židovských přistěhovalců. Otec byl původem z Ukrajiny, matka ze Sedmihradska a pracovala jako kuchařka. Finanční situace neumožnila Weskerovi studovat, dva roky sloužil v RAF a posléze vystřídal řadu zaměstnání. Pracoval i jako kuchař a na cukráře se vypracoval v luxusní pařížské restauraci Le Rallye. Našetřil si tak prostředky, které mu umožnily studovat na London Film School. Právě práce v kuchyni v norwichském Hotelu Bell ho inspirovala k napsání této formálně originální hry. „V kuchyni člověk nic neznamená.  Celej svět je plnej kuchyní, jenom některejm se říká kancelář a některejm továrna,“ říká jedna z postav. A především platí slova majitele restaurace: „Zejtra musíme otevřít. Nesmí se to tady zastavit!“

Inscenace vzniká ve spolupráci s Katedrou činoherního divadla Divadelní fakulty AMU. Vedle zkušených hereckých osobností, jakými jsou Ondřej Vetchý, Filip Kaňkovský nebo Veronika Janků, hrají studenti divadelní fakulty, spolu s nimi pak zahraniční studenti a herci. Dramaturgyní inscenace je Barbora Hančilová a ke spolupráci byla přizvána také Kamila Krbcová, dramaturgyně, která se podílí například na projektu MasterChef Česko. Ze své zkušenosti říká: Kuchyně je prostředí, které je extrémně zaměřené na výkon, a všichni, kdo v kuchyni pracují, jsou pod mimořádným tlakem. Jídlo musí jít na stůl včas a v perfektní kvalitě. A do toho se pracovní podmínky skutečně podobají peklu - teplota, která se často blíží až 50 °C, malý prostor, ve kterém se pohybuje spousta lidí s ostrými noži, horkými hrnci a pánvemi. Ve špičce pracovního dne to v kuchyni skutečně vře. Při aktualizaci textu jsme se pokoušeli vycházet do jisté míry i z mých zkušeností - znalosti toho, jak to v kuchyních světa chodí. Zejména při posouvání postav a rozpracovávání vztahů. Výsledný tvar ale v žádném případě nemá být kritikou toho, jak to funguje či nefunguje v gastronomii. Spíš toho, jaký může být obraz světa, pokud rezignujeme na naplnění a jde nám jen o plnění."

Režisérem této site-specific inscenace je umělecký šéf MDP a pedagog na Divadelní fakultě (stejně jako Ondřej Vetchý či Filip Kaňkovský) Michal Dočekal. „Není obvyklé – já osobně o podobné spolupráci v minulosti nevím – aby studenti herectví, jejich pedagogové a profesionální herci vytvořili společné představení. V případě Kuchyně do této skladby ještě patří dva ukrajinští studenti divadla, tři ukrajinští a jeden původem vietnamský herec. Celkem 21 lidí. Pro mne je práce na Kuchyni velkým zážitkem – Shakespeare přirovnal svět k divadlu, Wesker zobrazuje moderní svět jako jednu velkou kuchyni. V inscenaci neúčinkují žádné potraviny!“

Hra Arnolda Weskera získává po šedesáti letech nečekaně aktuální náboj. Stav kuchyně odráží stav celé společnosti. Víc jak dvě desítky herců různých národností hrají postavy, které se pomalu dusí ve vlastní šťávě. Tlak na výkon vyostřuje vztahy a je jen otázkou času, kdy papiňák vybuchne. Zůstávají otázky. V jakých podmínkách pracujeme? Jsme schopni si pod tlakem udržet lidskou důstojnost? A jak se chováme k cizincům a menšinám?

V tomto případě neplatí Shakespearovo, že celý svět je jeviště, ale „tahle špinavá kuchyň je jako celý svět.

www.mestskadivadlaprazska.cz

 

Autor článku: Zuzana Maléřová

Městská divadla pražská uvedou jako první premiéru sezony hru Arnolda Weskera Kuchyň

Inscenace

04.11.2025

DEKKADANCERS spouští předprodej na další část sezony. Nově se zapojí do benefice pro Nadační fond pro taneční kariéru

Soubor současného tance DEKKADANCERS je známý svými inovativními představeními, včetně spolupráce s velkými orchestry a náročnými divadelními produkcemi. Jeho performeři zažívali i zažívají fyzickou náročnost taneční profese nejen s radostí, ale i s plnou bolestí. Uvědomují si, že je to profese, kterou mohou vykonávat jen určitý omezený čas a pak se budou muset rozhodnout, co budou dál ve svém životě dělat. Proto se přirozeně rozhodli pro spolupráci s Nadačním fondem pro taneční kariéru a uspořádají v jeho prospěch lednové představení Poslední večeře.

04.11.2025

Polyfonie dějin: Plechový bubínek v Divadle Na zábradlí

Divadlo Na zábradlí uvede 15. listopadu 2025 premiéru inscenace Plechový bubínek, dramatizaci stejnojmenného zásadního románu německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Güntera Grasse. Režie se ujímá významný německý divadelník Armin Petras, který českému publiku přináší svou expresivní adaptaci příběhu o chlapci, jenž odmítl vyrůst.

04.11.2025

Bolero, Carmen a Hapka s Horáčkem na jednom jevišti: Balet Praha Junior uvádí premiéru sezony

Ravelovo Bolero, Bizetova Carmen a písně Petra Hapky s texty Michala Horáčka. Takovou koncentraci expresivní hudby v jednom večeru nabídne nový komponovaný večer BOLERO, který uvede Balet Praha Junior premiérově v neděli 9. listopadu od 19:00 hodin v Divadle ABC.