27.08.2021 10:54

Národní divadlo Brno v sezóně 2021/2022

Open air koncert 1. 9. 2021
slavnostní zahájení sezony 2021/2022
Jiří Heřman, umělecký šéf Janáčkovy opery NdB

Piazzetta před Janáčkovým divadlem, začátek od 19.00

Zveme vás na ochutnávku nadcházející divadelní sezony! Již tradiční zahájení sezony je zpět a novou sezonu zahajujeme pod širým nebem za účasti všech tří souborů NdB. Diváci se tak mohou těšit nejen na sólisty Janáčkovy opery NdB Pavlu Vykopalovou, Václavu Krejčí Houskovou, Andreu Širokou, Danielu Strakovou Šedrlovou, Ondřeje Koplíka, Tadeáše Hozu, Petra Levíčka a naše hosty Lindu Ballovou a Daniela Čapkoviče, ale i vystoupení členů Baletu NdB a herců z Mahenovy činohry NdB. To vše pod taktovkou šéfdirigenta Marko Ivanoviće, spolu se sborem a orchestrem Janáčkovy opery NdB.


Premiéry 2021/2022  OPERA
Jiří Heřman, umělecký šéf Janáčkovy opery NdB

Jít za hlasem srdce…

Vážení a milí diváci,

hudba je nedílnou součástí našich životů. To, co nemůžeme vystih­nout slovy, můžeme sdělit hudbou. Hudba je naší společnou řečí, aniž musíme rozumět jazyku toho druhého. Hudba je hlasem našeho srdce a mým velkým přáním je, abychom se mu učili stále více skrze hudbu naslouchat.

Téma letošní sezony spojuje společné téma „Jít za hlasem srd­ce…“, jak jej trefně vystihla dramaturgyně Janáčkovy opery Patricie Částková v premiérách sezony 2021/2022.

Jak by vypadaly naše životy, kdybychom se všichni bez váhání a ohledů na následky vydali za tím, co naše srdce chce. Za láskou, štěs­tím, bohatstvím, mocí… protože ne každé srdce je čisté. Umělci mnoha staletí nám ale dali jedinečnou možnost vykročit na cestu za voláním srdce prostřednictvím jejich fantazie a jimi vyprávěných příběhů.

Vydejte se s námi napříč kontinenty a oceány za touhami srdcí v operách Benjamina Brittena, Händela, Mozarta a Verdiho. Do míst, kde na útesech u vesnice v suffolkského hrabství tříští vlny nemilo­srdného Severního moře, a kde rybář Peter Grimes bojuje o své místo ve společnosti, o trochu štěstí a lásky v životě. Na ostrov v Indickém moři, kterému vládne krásná kouzelnice Alcina. Budou ale na její stra­ně stát kouzla, když je ve hře skutečná láska? Do říše tmy a světla, jejichž hranice mohou překročit jen čistá srdce Tamina a Paminy. Na Kypr, v jehož přístavu najde útočiště Otellova loď, aby její velitel skončil zapleten v intrikách svého pobočníka Jaga, protože ne všech­na srdce vedou dobré úmysly… Provedeme vás třemi stoletími opery, od mistra anglického baroka Händela, který dokázal v hudbě Alciny zachytit každý záchvěv lidské duše, přes půvabné melodie Mozartovy pohádkové Kouzelné flétny. Skrze drama dvou velikánů Shakespeara a Verdiho, kteří rozehráli nadčasové drama okolo lásky Otella a Desde­mony, až do 20. století a Brittenova Petera Grimese, opery o moři a li­dech, jež v něm nalezli život i smrt.

Věřím, že hlas srdce k vám promluví i v přesunuté premiéře Řec­kých pašijí, kterou jsme pro vás společně s Janáčkovým Osudem nachystali na listopadové večery. Velkým hudebním svátkem budou také dva mimořádné koncerty věnované oslavě životního jubilea Mistra Richarda Nováka. Operní repertoár prošel výraznou obnovou, představení nových operních premiér, které jste nemohli vidět, čekají na vás. Přijďte si odpočinout a inspirovat se hudbou, je to nejenom ozdravné ale i povznášející. Těšíme se na vás!          


Premiéry 2021/2022  BALET
Mário Radačovský, umělecký šéf Baletu NdB

Celé léto vidíme všude kolem nás restart všech možných lidských činností v postcovidové době a umělecký svět se s nadcházející sezonou chystá na totéž. Umělci i diváci opět touží být spolu bez omezení a užívat si ten poslední dobou narušený vzájemný a blízký vztah. Všichni netrpělivě vyhlížíme lepší časy a snažíme se plánovat blízkou budoucnost s nadějí a vírou. A jak jsem již mnohokrát opakoval, věřím, že kultura je opravdu naše DNA, stejně jako pohyb, a naše krásné divadelní budovy se opět zaplní diváky. Nová baletní sezona přinese již nastudované premiéry, které jsme pro vás připravili, ale nemohli je odehrát, stejně jako nový premiérový titul.

Sezonu 2021/2022 zahájíme premiérou večera k poctě českého choreografického velikána Pavla Šmoka. Premiéra původně plánovaná do Janáčkova divadla se přesune do Mahenova divadla, kde jedinečný prostor dá lépe vyniknout Mistrovým choreografiím. Připomene si tak výjimečná díla jako Zjasněná noc, Trio g moll a Stabat Mater. Premiéra titulu Beethoven v mé choreografii počká na své veřejné uvedení doslova rok a spolu s orchestrem, sborem a sólisty Janáčkovy opery vám představíme ambiciózní titul, který vznikl ke 250. letému výročí narození L. van Beethovena. První pocovidovou sezonu pak zakončíme novou inscenací Prokofjevova baletu Popelka v choreografii Markéty Pimek Habalové. Po třiceti letech se tento atraktivní titul opět vrací do repertoáru našeho souboru. Kromě premiér bych chtěl upozornit na dva velké projekty, které Balet NdB v této sezoně uskuteční. Dance Brno 2021 je prvním z nich a jde o festival současného profesionálního baletu. Ojedinělý projekt, ve kterém se během jednoho týdne představí v našich divadlech téměř celá česká profesionální baletní scéna, slibuje skvělé zážitky. V konci sezony pak plánujeme do Brna vrátit pořadatelství Mezinárodní baletní soutěže Brno, kde by poměřili své umění, dispozice i techniku jak profesionální tanečníci, tak i posluchači tanečních konzervatoří a škol z České republiky i zahraničí.

Samozřejmě chystáme i pokračování úspěšných projektů, které se již staly součástí našich doprovodných programů, jako Choreografický ateliér, oslavy Mezinárodního dne tance nebo Open Air představení na Biskupském dvoře. Těšíme se, že budeme nadále nabízet špičkové baletní divadlo pro obohacení života našich diváků i kultury našeho města.


Premiéry 2021/2022  ČINOHRA
Milan Šotek, umělecký šéf činohry NdB

Grafika plakátů nové činoherní sezony akcentuje jména dramatiků. Nestalo se tak náhodou. Autoři, se kterými se herecký soubor a následně naše publikum setkají, patří k pilířům světového a českého dramatu: Shakespeare, Molière, Brecht, O’Neill, Čapek, Havel… Bude to „k dnešku“? Bude. Ale ne po lopatě. Místo prezentace přeplněných jednotek intenzivní péče, Matka ztrácející své děti… Místo simulace nucených home office, Ztížená možnost soustředění vědeckého pracovníka Humla, kterému do pracovní sféry věčně „leze“ ta privátní… Ne zpravodajská aktualita, ale umělecký obraz!

Pravidelný návštěvník premiér se v této sezoně nemůže minout se jménem Aminata Keita. Tato výrazná režisérka nastupující divadelní generace se totiž představí hned čtyřikrát! Vůbec prvním činoherním představením sezony bude premiéra tragifrašky Ödöna von Horvátha Nikdo. Keita se nakonec zhostí i režie mimořádného „scénického koncertu“ Kočár do Vídně, který vzniká v koprodukci s Filharmonií Brno a ve spolupráci s Ensemble Opera Diversa. Závažnější linku jejích režií před Vánocemi odlehčí spontánně komediantský Amfitryon a celé odvážné tažení mladého talentu pro tuto sezonu zakončí inscenace Brechtova Kavkazského křídového kruhu, coby nepietní přihlášení k „rodinnému stříbru“ Mahenova divadla.

Ač to v rámci brněnské divadelní mapy jistě není jejím hlavním posláním, myslela Činohra NdB v této sezoně také na dětské publikum. Premiéra Kubuly a Kuby Kubikuly propojí v únoru na Malé scéně MD jazykovou hravost Vladislava Vančury s inscenační hravostí režiséra Jiřího Jelínka. Tato sezona bude rovněž sklízet první plody dramatické dílny NdB: původní hru Tomáše Vůjtka o bývalém řediteli brněnského Národního divadla, komediografovi Václavu Štechovi, na půdorysu jeho frašky Ohnivá země a vyznání Lenky Lagronové rodnému městu Brnu: Chytání Vídně. Co do nových českých her můžeme již nyní v sezoně 22/23 slíbit: „jen houšť“!

Zhruba to jsou výzvy, které završí „první trojletku“ proměněné Mahenovy činohry. Mahenova činohra pod novým uměleckým vedením není „z gruntu nová“, spíše rozvíjí zahlédnuté možnosti historicky významného souboru a divadelních budov. Paradoxně věříme, že naše publikum si tím spíš všimne změny! S novou sezonou v soboru přivítáme (staro)nového člena, famózního herce Tomáše Šulaje, který se Brnu začne odteď věnovat „naplno“, a dvě nepřehlédnutelné herečky Hanu Drozdovou a Veroniku Lapkovou. Herecký a inscenační styl Mahenovy činohry, zásadně kultivovaný kmenovým režisérem Štěpánem Páclem (chystané premiéry Racka, Večera tříkrálového a Matky), opět odpovídá jejímu „popisu práce“ v rámci brněnského (ale zrovna tak regionálního i celorepublikového) divadelního kontextu. Mahenova činohra je opět souborem, který lpí na dramatu jako evropské kulturní vymoženosti, jež člověku umožňuje nahlédnout sám sebe a něco podstatného (ať už hrdosti hodného či trapného) se o sobě dozvědět. Přijďte se o tom přesvědčit na některé z našich představení: ať už v Mahenově divadle, či v divadle Reduta.


Kultura Má Cenu
Martin Glaser, ředitel

Kultura Má Cenu znovu v divadle Reduta!

I v letošní sezoně si Národní divadlo Brno připravilo speciální projekt Kultura Má Cenu v divadle Reduta. Diváci si rezervují v předprodeji svá místa v sále za 2 Kč a sami v závěru večera rozhodnou o konečné ceně vstupenky. Vybírat mohou ze zářijových představeních Činohry NdB právě v divadle Reduta. Odchodné budou moci diváci divadlu předat do připravených boxů v hotovosti, pomoci on-line platby přes QR kód a kartou na pokladně divadla Reduta.

Diváci se tak mohou těšit na pravidelně vyprodanou Miradolínu, na nejnovější inscenace z repertoáru souboru - Doktorka, Velmi, velmi, velmi temný příběh nebo na inscenaci Nikdo. Ale také již na "stálice" repertoáru - Strach jíst duši, Před východem slunce nebo na komediální pořad Improvozovna.

Divadlo chce tak již dlouhodobě upozornit na stále podfinancovaný sektor kultury a inspirovat diváky k zamyšlení o skutečné hodnotě umění a kultury pro ně samé.

Druhý ročník se koná v divadle Reduta během celého září 2021.


Janáček Brno
mezinárodní operní a hudební festival

Finále festivalu letos na podzim!

Podzimní finále loňského ročníku festivalu Janáček Brno 2020 se odehraje mimořádně v termínu 28.9. - 30. 11. 2021. Diváci se mohou těšit na přesunuté premiéry a koncerty včetně představení programu festivalového ročníku 2022 (2. 11. - 19. 11. 2022). Jeho předprodej bude zahájen 30. 11. 2021 v rámci písňového recitálu hvězdného tenoristy Pavola Breslíka v divadle Reduta.

Janáčkova opera NdB festival v loňském roce zahájila premiérou Osudu, plánovaný live stream pro OperaVision se však už uskutečnit nemohl. Teď jsou hudba a divadlo zpět a s nimi se vrací i tato Janáčkova opera. Nenechte si ujít inscenaci světoznámého režiséra Roberta Carsena, který letos získal International Opera Awards jako režisér roku. Představení Osudu se 27. listopadu rozletí do celého světa prostřednictvím live streamu. Jedná se už o třetí janáčkovskou inscenaci, kterou brněnské divadlo vysílá přes Opera Vision.

V pátek 5. listopadu 2021 se Janáčkovým divadlem konečně rozezní tóny Řeckých pašijí Bohuslava Martinů. Jejich premiéru musela opera NdB přeložit už dvakrát, zážitek to proto bude jistě neopakovatelný. Vychutnat si operu, v jejíž hudbě se zrcadlí stesk po domově i víra v dobro člověka, mohou diváci v listopadu hned třikrát. Martinů ji napsal především pro sborová tělesa a v nové inscenaci Jiřího Heřmana a Roberta Kružíka účinkují hned tři – sbor Janáčkovy opery NdB, Český akademický sbor a Dětský sbor Brno.

Stejně jako divadelní představení i koncerty finále festivalu Janáček Brno 2020 nabídnou skvělé interprety a mimořádný program. Do Brna tak přijede Pražský filharmonický sbor s programem, na němž zazní Stravinského jedinečná skladba Svatby pro sbor, sólisty a 4 klavíry se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou, barytonistou Jiřím Brücklerem a dalšími. Festival také přenáší umělecké projekty do architektonicky zajímavých míst. Tentokrát se diváci mohou těšit na písňový recitál barytonisty Tomáše Krále a klavíristy Matana Porata ve vile Tugendhat.

Loňský ročník festivalu Janáček Brno letos vyvrcholí představením ročníku příštího. Program festivalu na rok 2022 a zahájení jeho předprodeje proběhne na písňovém recitálu tenoristy Pavola Breslika laureáta prestižního ocenění Bayerischer Kammersänger v Bayerische. Na klavír jej v Mozartově sále divadla Reduta doprovodí Róbert Pechanec. Fanoušek klasické hudby si jistě nenechá ujít výjimečnou příležitost, vidět i v lichém roce program mezinárodně oceněného festivalu Janáček Brno.

Seznam akcí festivalu Janáček Brno 2020 v roce 2021:

  • 28. 9. v 19 h, Červený kostel: KOSTELNÍ PÍSNĚ ZE ZNOROV – folklorní koncert
  • 21. 10. v 19 h, Divadlo Reduta: DĚTSKÝ SBOR BRNO
  • 5. 11. v 19 h, Janáčkovo divadlo: ŘECKÉ PAŠIJE premiéra Janáčkova opera NdB, reprízy 7. a 19. 11.
  • 13. 11. v 19 h, Vila Tugendhat: RECITÁL TOMÁŠE KRÁLE A MATANA PORATA
  • 20. 11. v 19 h, Besední dům: KONCERT PRAŽSKÉHO FILHARMONICKÉHO SBORU
  • 26. 11. v 19 h, Janáčkovo divadlo: OSUD Janáčkova opera NdB, repríza 27. 11. (představení bude živě přenášeno v rámci platformy OperaVision)
  • 30. 11. 19 h, divadlo Reduta (Mozartův sál): RECITÁL PAVOLA BRESLIKA A RÓBERTA PECHANCE (koncert bude živě přenášen v rámci platformy OperaVision)

Aktuální informace o festivalu Janáček Brno sledujte na webových stránkách www.janacek-brno.cz.



NdB_Tisková zpráva_sezona_2021_2022 TZ_NdB_BALET_2021_22 TZ_NdB_ČINOHRA_2021_2022 TZ_NdB_OPERA_2021_2022
Autor článku: Zuzana Žáková Klimplová