20.01.2022 13:15

Performance z celé Evropy v rámci Performe Europe Live Programme 2022

Evropský program Perform Europe spustil Live Programme, v rámci něhož do konce června roku 2022 proběhne přes 250 představení více než 45 uměleckých uskupení ve 27 zemích Kreativní Evropy a ve Velké Británii. Představení vznikla v rámci 19 partnerství vybraných porotou Perform Europe.

V České republice se uskuteční celkem devět performancí v Brně, Pardubicích a Praze. První z nich bude online stream Reality Surfing, který proběhne 26. ledna a pořádá jej dramaturgická a produkční platforma Terén – Pole performativního umění z Brna, působící jako scéna Centra experimentálního divadla, společně se spolkem MOTUS – Alfred ve dvoře z Prahy.

Cílem projektu Perform Europe je podpořit přeshraniční distribuci scénických umění a pracovat na získávání publika, které bude spravedlivější, inkluzivnější a udržitelnější. Projekt by měl zveřejnit novou výzvu ve druhé polovině letošního roku.

Live Programme 2022

Mapa představení

Autor článku: převzato z: https://www.kreativnievropa.cz/

Performance z celé Evropy v rámci Performe Europe Live Programme 2022

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.