24.10.2022 14:45

Milo Rau – retrospektiva filmového díla exkluzivně online

Oslava filmové tvorby Mila Raua, jednoho z nejinspirativnějších a nejkontroverznějších současných divadelních režisérů je nyní celá k vidění na české streamovací platformě DAFilms díky spolupráci se SWISS FILMS a NTGent. Retrospektiva zahrnuje čtyři dokumentární snímky na pomezí živého představení a filmu s anglickými titulky. 

Nové evangelium (2020) Hnutí vedené politickým aktivistou Yvanem Sagnetem bojuje za práva migrantů, kteří přišli do Evropy přes Středozemní moře. Snímek se vrací k počátkům evangelia a klade si současné otázky: Co by Ježíš kázal v 21. století? Jací by byli jeho učedníci? A jak by dnešní nositelé světské a duchovní moci reagovali na návrat nejvlivnějšího proroka a sociálního revolucionáře v dějinách lidstva?

Konžský tribunál (2017) Za více než dvacet let si válka v Kongu vyžádala šest milionů obětí a válečné zločiny nebyly nikdy právně stíhány. Milo Rau shromáždil ve východním Kongu oběti, pachatele, svědky a zástupce vlády a vznikl tak jeden z nejambicióznějších projektů politického divadla.

Moskevské procesy (2013) Dokument, ve kterém zúčastnění „přehrávají" reálné situace ze svého života: ve středu dění stojí tzv. Moskevské procesy z let 2005 a 2006 a proces s Pussy Riot, během nichž byli souzeni umělci, kurátoři, aktivisté a hudebníci za svou společenskou a vládní kritiku. Ve filmu-divadelní inscenaci dostávají slovo obžalovaní i skuteční advokáti, svědci a odborníci nejrůznějších profesí, kteří byli moskevským procesům přítomni.

Poslední dny Ceausescových (2010) Záběry odsouzení a popravy diktátora a jeho ženy o Vánocích roku 1989 se hluboce vryly do kolektivního podvědomí několika generací televizních diváků. Přesně dvacet let po jeho konání byl slavný ukázkový proces znovu zinscenován.

Švýcarský režisér a spisovatel Milo Rau (*1977, Bern) studoval sociologii, německé a románské jazyky a literaturu v Paříži, Berlíně a Curychu mj. u Pierra Bourdieua a Tzvetana Todorova. Od roku 2002 má na svém kontě více než 50 divadelních her, filmů, knih a propagačních akcí. Jeho inscenace byly uvedeny na všech významných mezinárodních festivalech, včetně berlínského Theatertreffen. V roce 2016 získal prestižní cenu ITI Světového dne divadla jako nejmladší umělec vůbec. V roce 2018 obdržel Evropskou divadelní cenu a v roce 2019 mu byl udělen čestný doktorát na univerzitě ve švédském Lundu.

Autor článku: Vendula Novotná; Foto: archiv

Milo Rau – retrospektiva filmového díla exkluzivně online

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.