29.09.2023 13:30

Rodinný muzikál OLIVER! Lionela Barta konečně v Ostravě

První muzikálovou premiérou souboru Národního divadla moravskoslezského bude 5. října světový OLIVER! Lionela Barta s libretem podle románu Charlese Dickense Oliver Twist. O rodinný muzikál je už nyní mezi diváky velký zájem a některé termíny máme vyprodané dlouho dopředu!

„Velmi dlouho jsme o tenhle titul usilovali. Vlastník práv vyžaduje jasné reference o kvalitě souboru, schvaluje inscenační tým, scénu, kostýmy i protagonisty, takže je to pro nás obrovský úspěch a zároveň závazek! Oliver! zároveň patří k nejnáročnějším muzikálovým titulům, byla to pro nás zase výzva,“ říká šéfka muzikálového souboru Gabriela Petráková.

„Příběh sirotka Olivera Twista získal mnoha cenami ověnčenou muzikálovou podobu v roce 1960 v Londýně a záhy sklidil úspěch také na newyorské Broadwayi. Stejně slavná byla i jeho filmová verze. Prvního uvedení u nás se muzikál dočkal až na počátku nového milénia v Brně a ostravská premiéra je teprve druhým nastudováním u nás. Dětští protagonisté nás provedou viktoriánskou Anglií od sirotčince přes pohřební ústav, doupě loupežné bandy až do noblesního domu, kde Oliverovy trampoty končí nalezením rodinné lásky a bezpečí. Oliver! je jedním z celosvětově nejoblíbenějších klasických muzikálů, plný populárních a dodnes hraných melodií. A patří mezi tzv. rodinné muzikály – pobaví děti i dospělé,“ rozvedl Michael Prostějovský, který pro NDM upravil překlad Jiřího Joska.

„Oliver! diváky dokonale vtáhne a nepustí je až do konce," říká režisér Lumír Olšovský a dodává: „Všechny postavy příběhu trápí jediná věc, a to zoufalý nedostatek lásky. A právě o tom je i muzikál Oliver! Uvěřitelný, dojemný, trochu krutý, hodně zábavný a hlavně lidský.“

Na jevišti se během večera objeví desítky dětí. Divadlo hledalo představitele hlavních i vedlejších dětských rolí v konkurzech i podle referencí. Titulní roli sirotka Olivera hrají Jan Pražák a Rostislav Radecki. Honzíka objevil dirigent a autor hudebního nastudování muzikálu Marek Prášil v jedné talentové soutěži v Ostravě. Honzík hrál na kytaru a zpíval a do divadla se mu nejdříve vůbec nechtělo. Přišel s tatínkem jen na „koukanou“ a rovnou chtěl zůstat! Rostislava Radeckého přivedla sbormistryně Permoníku Martina Juríková, Rosťa tam dochází asi rok, narodil se v Praze a bydlí s rodiči v Petrovicích u Karviné. Dětského šéfa party londýnských zlodějíčků dostali

Lukáš Bátor a Filip Škandera, ti už mají zkušenost s dětskými minirolemi v komedii Revizor. V muzikálu účinkují také děti z Operního studia NDM.

Co mj. řekli ke svým rolím a divadlu kluci – Oliverové:
,,Odmalička mě baví hrát na kytaru -  přehrávám si tátovy nahrávky,“ říká Jan Pražák. Jeho otec Jan hraje v kapele a syna k tomu vedl také, dnes hraje Honzík občas s ním a začal hrát taky na bicí. ,,Kytara mě baví čím dál víc, ale v divadle i zpívám… A když jsem tam v červnu přišel, tak jsem už ten večer řekl, že to dělat chci,“ pokračuje žák třetí třídy základní školy. S otcem přišli na pozvání dirigenta Marka Prášila už do rozjetého procesu zkoušek na konci minulého školního roku.

Rosťa Radecki hraje na flétnu a zpívá v Permoníku. Je v muzikálu nejmladším hercem; chodí teprve do druhé třídy, je mu sedm. ,,Mně se v divadle hlavně líbí to, že se na konci vždycky tleská,“ usmívá se. ,,A přitom když hraješ, tak máš trému a už chceš, ať to co nejdříve skončí,“ doplňuje ho Honzík Pražák. Děti bravurně zvládaly i desetihodinové zkoušky a pochvalují si nejen režiséra Lumíra Olšovského, ale i herce – představitele dospělých rolí – hlavně Juraje Čiernika a Marka Holého (alternují roli dospělého šéfa zlodějské bandy Fagina). A co je na muzikále v divadle nejtěžší? ,,Nejtěžší je v muzikálu běhat po kulisách na jevišti a ještě k tomu zpívat,“ shodli se oba Oliverové.

Premiéra prvního obsazení muzikálu OLIVER! bude ve čtvrtek 5. října, druhé obsazení se poprvé představí v sobotu 7. října. Hrajeme v Divadle Jiřího Myrona.

Scéna Dave Benson, kostýmy Andrea Pavlovičová, choreografie Denisa Komarov Kubášová.
Sbormistryně Martina Juríková, vedoucí Operního studia NDM Lenka Živocká.
V dalších dospělých rolích se představí mj. Michaela Horká nebo Andrea Gabrišová – Nancy, Billa Sikese alternují Lukáš Vlček a Roman Harok.

Autor článku: Šárka Swiderová; Foto: Kristýna Junková

Rodinný muzikál OLIVER! Lionela Barta konečně v Ostravě

Inscenace

10.05.2024

Na jeviště Městského divadla Kladno míří Šumař na střeše

Poslední premiérou letošní sezony se v Městském divadle Kladno stane Šumař na střeše. Jen těžko by pro závěr své 109. sezony hledalo kladenské divadlo větší muzikálový hit. Vždyť laskavě humorný a zároveň dojemný příběh Šumaře na střeše obletěl doslova celý svět. Slavnostní premiéra proběhne 8. června 2024 v hlavním sále MDK.

10.05.2024

Janáček 170: oslavte 3. července Janáčkovy 170. narozeniny na piazzettě před Janáčkovým divadlem v Brně

Přijďte s námi oslavit narozeniny Leoše Janáčka. Náš slavný skladatel má už 170 let, tak ta narozeninová party bude stát za to. Čeká vás zábavný celodenní program, koncerty, nahlédnutí do tajů opery Její pastorkyňa i s ukázkami, pohodlná lehátka, koktejly a Janáčkův foto koutek. Těšte se už 3. července 2024 na piazzettě před Janáčkovým divadlem.

10.05.2024

Pražský komorní balet v pátek zahájí Martinů fest v Poličce

Letos po sedmadvacáté se v Poličce, rodišti slavného skladatele Bohuslava Martinů, uskuteční festival na počest tohoto významného rodáka. Hudební přehlídku Martinů fest otevře v pátek 10. května 2024 v poličském Tylově domě zahajovací koncert věnovaný české hudbě, jehož protagonisty budou tanečníci Pražského komorního baletu a hudebníci Zemlinského kvarteta. Za živého hudebního doprovodu soubor zatančí díla Petra Zusky a Pavla Šmoka inspirovaná hudbou českých velikánů Martinů, Smetany a Janáčka.